blat kuchenny - jaki materiał?

BLAT KUCHENNY – jaki materiał?

Blat kuchenny – jaki materiał wybrać? 

Blat to bardzo ważny element naszej zabudowy kuchennej. Powinien wyróżniać się estetyką i pasować do wystroju wnętrza. Ważne aby był odporny na uszkodzenia oraz plamy. Ze względu na fakt, że codziennie jest on narażony na rozlewanie płynów, wycieranie, krojenie warzyw czy mięsa, a także działanie wysokiej temperatury poprzez stawianie na nim gorących garnków. Blat musi być nietoksyczny, ponieważ ma częsty kontakt z żywnością. Wśród blatów naturalnych możemy wyróznić przede wszystkim blaty drewniane oraz blaty kamienne – z gresu, marmuru i kwarcytu.

Z czego blat kuchenny?

Na rynku mamy coraz więcej dostępnych opcji. Zależy to głównie od zasobności portfela klienta i jego oczekiwań. Od tego czy stawia bardziej na cenę czy na trwałość i jakość. Czy preferujemy naturalne tworzywa, czy nie przeszkadza nam, że blat po części składa się z plastiku. Jak wiemy blaty z twardych materiałów są droższe i cięższe w obróbce, co dodatkowo wpływa na cenę finalną produktu. Niewątpliwie jeśli chcesz ocieplić wnętrze, idealnie sprawdzi się blat  drewniany. Gdy Twoim priorytetem jest trwałość, warto zastosować blat granitowy. Jeśli chcemy dokonać właściwego wyboru powinniśmy się zastanowić ile czasu spędzamy w kuchni? Jak często gotujemy? Czy lubimy sprzątać? Czy po imprezie zawsze tego samego dnia sprzątamy kuchnię? Reasumując – odpowiedzi na te kluczowe pytania pomogą nam dokonać właściwego wyboru.

Rodzaje blatów kuchennych:

Blat kuchenny laminowany

To najpopularniejszy rodzaj blatu kuchennego z uwagi przede wszystkim na jego niższą cenę – w stosunku do innych blatów. Składa się z cienkiej wierzchniej warstwy laminatu i płyty wiórowej lub płyty mdf wewnątrz. Laminat to cienka warstwa, która składa się również z kilku sklejonych, prasowanych i powleczonych żywicami warstwo. Co sprawia, że laminat jest trwałym materiałem. W rezultacie – im więcej warstw posiada tym jego jakość jest lepsza. Standardowa grubość blatów laminowanych to 38mm.

  • CENA
  • WYTRZYMAŁOŚĆ
  • ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURĘ (ciepłe, nie gorące naczynia)
  • DUŻY WYBÓR WZORÓW, KOLORÓW i STRUKTUR
  • SOLIDNOŚĆ
  • MOŻE PUCHNĄĆ PRZY DŁUGIM KONTAKCIE Z WODĄ
  • WIDOCZNE ŁĄCZENIA (kuchnia w kształcie litery L lub U)
  • BRZYDKO SIĘ STARZEJE
  • OGRANICZENIA ROZMIARU – głębokość najczęsciej 60cm, niektóre 120cm. Długość maksymalnie 4m.

 

Blat drewniany

Może być wykonany z jednego kawałka drewna lub z łączonych klepek drewnianych. Po przecięciu blatu mamy taką samą strukturę i kolor jak na wierzchu blatu. Kluczowe w trwałości blatu drewnianego jest odpowiednie zabezpieczenie powierzchni, blat surowy kompletnie nie sprawdzi się w kuchni. Musi być odpowiednio zabezpieczony lakierem czy olejem – przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Pasuje do kuchni w stylu rustykalnym, ale i nowoczesnym. Ociepla i dodaje uroku wnętrzu.

  • NATURALNE TWORZYWO
  • ŁATWA NAPRAWA W PRZYPADKU USZKODZEŃ
  • UNIKATOWY – naturalne usłojenie
  • ŁATWY W PIELĘGNACJI
  • CIEPŁY W DOTYKU
  • ŁATWY W OBRÓBCE
  • LEPSZA TRWAŁOŚĆ W PRZYPADKU WYKOŃCZENIA LAKIEREM
  • W PRZYPADKU KONSERWACJI OLEJEM ŁATWIEJ WSIĄKA WODĘ
  • MIĘKKIE DREWNO ŁATWIEJ PORYSOWAĆ -polecamy twardy dąb
  • WYMAGA KONSERWACJI
blat kuchenny - jaki materiał?

Blat marmurowy

Naturalny rodzaj blatu, jednak bardzo wymagający. Bardzo ważne jest jego odpowiednie zabezpieczenie i pielęgnacja przed pierwszym użyciem, ale i w trakcje użytkowania należy co jakiś czas blat zabezpieczać. Marmur jest materiałem naturalnym, który posiada mikropory, co oznacza, że wszelkie ciecze mają skłonność do wnikania w głąb kamienia. Może to spowodować powstanie przebarwień i plam. Regularna impregnacja skutecznie zmniejsza chłonność kamienia i zapewnia oryginalny wygląd blatu marmurowego przez cały okres użytkowania.

  • WYTRZYMAŁY I TWARDY
  • NATURALNE TWORZYWO
  • ODPORNY NA TEMPERATURĘ
  • CENA
  • NASIĄKLIWY – uwaga na sok z cytryny – wchodzi w reakcje i matowi
  • PODATNY NA USZKODZENIA CHEMICZNE
  • ŁATWO SIĘ RYSUJE
  • WYMAGA IMPREGNACJI

 

Blat granitowy

To trwały i naturalny blat, ma swój niepowtarzalny wzór. W pomieszczeniach wygląda bardzo elegancko. Pasuje zarówno do wnętrz nowoczesnych jak i rustykalnych. Praca na takim blacie to sama przyjemność, ponieważ łatwo się zmywa i nie wymaga specjalnego traktowania.

  • SOLIDNY
  • NATURALNE TWORZYWO
  • ODPORNOŚĆ NA WYSOKIE TEMPERATURY
  • TWARDSZY NIŻ MARMUR
  • DUŻY WYBÓR WZORÓW i KOLORÓW
  • MAŁA NASIĄKLIWOŚĆ
  • MOŻLIWE ZASTOSOWANIE ZLEWOZMYWAKÓW PODWIESZANYCH
  • CENA – jeden z najdroższych blatów
  • KOSZTOWNA OBRÓBKA (wycinanie otworów)
  • MAŁO WIDOCZNE POŁĄCZENIA BLATÓW
  • ZBYT WĄSKA GAMA JASNYCH KOLORÓW
  • ZIMNY W DOTYKU
  • CIĘŻKI – konstrukcja szafek musi być solidna

 

blat kuchenny - jaki materiał?

Blat z konglomeratu kwarcowego

To blat powstający z mieszanki pokruszonych skał z dodatkiem barwników i żywic. Posiada ok 3-7% plastyfikatorów (lepiszcza), dlatego nie jest to w 100% naturalny. Kwarc jest jednym z najtwardszych materiałów występujących w przyrodzie. Im mniejszy procent lepiszcza tym blat jest wyższej jakości.

  • ODPORNOŚĆ NA RYSY
  • SOLIDNY
  • DUŻY WYBÓR KOLORÓW
  • MAŁA NASIĄKLIWOŚĆ
  • CIEPŁY W DOTYKU
  • CENA
  • KRUCHOŚĆ – uwaga na brzegi
  • NISKA ODPORNOŚĆ NA WYSOKIE TEMPERATURY

 

Blat z konglomeratu akrylowego

Połączenie naturalnych mieszanek skał z ok. 30% plastyfikatorów, czyli materiałów plastycznych. Co sprawia, że materiał nie jest tak trwały jak blaty z naturalnych kamieni. Blaty takie są coraz mniej popularne z uwagi na ich szybkie zużywanie. Niestety po jakimś czasie nieestetycznie wyglądają.

  • PLASTYCZNY – możemy wykonać z niego także zlewozmywak
  • BARDZO DUŻY WYBÓR KOLORÓW
  • DUŻY WYBÓR KOLORÓW
  • MAŁA NASIĄKLIWOŚĆ
  • CIEPŁY W DOTYKU
  • MAŁA TRWAŁOŚĆ
  • STOSUNEK CENY DO JAKOŚCI
  • SZYBKO SIĘ RYSUJE
  • NISKA ODPORNOŚĆ NA GORĄCE NACZYNIA

 

Blat kuchenny gresowy (spiek kwarcowy)

Powstaje poprzez zmieszanie kwarcytów (ok.20%), iłów, granitów, łupków. Zdaża się, choć rzadko, że do produkcji używane są plastyfikatory. Barwiony za pomocą pigmentów. Z uwagi na to, że jest bardzo cienki i nie każdemu będzie odpowiadał wizualnie – istnieje możliwość naklejenia go na płyte wiórową. Wówczas blat będzie grubszy.

  • LEKKI I CIENKI – 3,5-20mm
  • TWARDSZY NIŻ MARMUR I GRANIT
  • ODPORNY NA CIĘCIE
  • MAŁA NASIĄKLIWOŚĆ
  • ODPORNY NA WYSOKIE TEMPERATURY
  • WYSOKA CENA
  • KRUCHE KRAWĘDZIE

 

Jak dopasować blat do kuchni?

Kolor blatu powinien współgrać z innymi elementami w pomieszczeniu, głównie z frontami szafek, kolorem ścian, drzwiami, oknami, kolorem i fakturą na podłodze. Możemy postawić na kontrasty tj. ciemne szafki — jasny blat i na odwrót. Jeśli chcemy kuchnię bardziej jednolitą możemy wybrać blat  w identycznej kolorystyce co szafki kuchenne. Z praktycznego punktu widzenia lepiej postawić na blat niejednolity, z delikatnym wzorem, co spowoduje, że okruszynki i plamy nie będą rzucać się w oczy.

 

Ile ma wystawać blat kuchenny?

Blat powinien zawsze odstawać od mebli, niezależnie od tego jaki rodzaj oraz grubość blatu wybierzemy. Wystający blat to przede wszystkim większa powierzchnia robocza. Dodatkowo wystający blat chroni fronty szafek przed  zabrudzeniem czy spływaniem po nich płynów, ułatwia nam to także sprzątanie blatu. Płyny wylane na płycie blatu, który wystaje o kilka centymetrów, będą kapały na podłogę, nie zaś na fronty mebli. Przyjmuje się, żeby nawis blatu wynosił maksymalnie 5cm.

Jeśli zainteresował Cię temat szeroko pojętego projektowania kuchni zapoznaj się z resztą naszych wpisów dotyczących mebli kuchennych.

KOMPLEKSOWE REALIZACJE

Wykonujemy KOMPLEKSOWE realizacje domów i mieszkań. Zachęcamy do obejrzenia

OFERTA

Meble na wymiar, kuchnie drewniane, schody, drzwi wewnętrzne, boazeria angielska, zabudowy grzejników i wiele innych

KUCHNIA DĘBOWA NOWOCZESNA

ROZWIĄZANIA W KUCHNI – praktyczne i funkcjonalne

SZAFKI KUCHENNE – kilka cennych uwag

Przewiń do góry